Mejlby Rideklub Social License to Operate

Mejlby Rideklub Social License to Operate

1. oktober 2023 Af Mejlby Rideklub

Foto: Privat I En del af biodiversitetsprojektet i Mejlby Ridkeklub 2023

Mejlby Rideklub Social License to Operate. Dette indlæg har sit udspring i alle de kontroversielle sager fra ridesporten, som fylder mediebilledet i denne tid. Det er nemt at blive desillusioneret og trist på ridesportens vegne. Mange udtrykker deres frustration på de sociale medier og forsøger at råbe myndigheder og de forskellige instanser i sporten op. Dette indlæg er et forsøg på at tage et stort overordnet emne, ned til det helt nære – Hvad gør vi som klub, og hvad kan du gøre som rytter.

Vi har stillet os selv spørgsmålet: Hvad kan vi som klub, og den enkelte rytter i vores klub gøre for at bidrage til at opretholde og forbedre Social License to Operate.

Der fremkommer ikke endegyldige svar i dette indlæg, men en række punkter der kan bruges som inspiration er listet nedenfor.

Først kort om Sociale License to Operate og Mejlby Rideklub.

Hvad er Social License to Operate

Social License to Operate henviser helt kort til den accept og støtte, som en organisation eller en branche har fra samfundet til at udføre sine aktiviteter. Det er således det omgivende samfunds accept og støtte til ridesporten. Ønsker du at sætte dig mere ind i begrebet, kan du læse uddybende om Sociale License to Operate her. (Link)

Om Mejlby Rideklub

Klubbens formålsparagraf lyder i dag således:

§ 2 Klubbens formål er at fremme fællesskab og samvær omkring heste og andre dyr, samt natur, leg og kreativitet. 

Mejlby Rideklub ejer ikke hverken ponyer/heste, og tilbyder ikke elevundervisning. Klubben har heller ikke staldfaciliteter til opstaldede heste. Mejlby Rideklub tilbyder udelukkende faciliteter til ridning og arrangementer, hvilket gør klubben anderledes end mange andre rideklubber.

Klubbens medlemmer kommer alle enten ridende, gående med deres hest for hånd, eller kørende for at bruge klubbens faciliteter. Derfor er nedenstående liste ikke udelukkende punkter du kan have in mente i klubben, men i alle aspekter med din hest.

1. Ansvarlig adfærd

Som rytter i klubben kan du sørge for at udvise ansvarlig adfærd over for både din hest og vores omgivelser, når du træner i klubben. Dette inkluderer pleje og behandling af din hest samt respekt for faciliteter og omgivelser.

2. Sikkerhed

Prioriter sikkerheden for dig selv, hesten og andre. Klubben ligger lige mellem en befærdet landevej og en villaby, og idet alle medlemmer kommer til klubben på den ene eller anden måde, er sikkerhed et rigtigt vigtigt punkt.

Du kan læse klubbens generelle sikkerhedsregler her. (Link)

3. Uddannelse og træning

Fortsæt med at forbedre dine ridningsfærdigheder og din viden om hestehold og velfærd ved at deltage i kurser og workshops. Bestyrelsen modtager altid gode forslag til undervisning, kurser, cliniques etc. Alle medlemmer i klubben er velkomne til at være værter for arrangementer de brænder for.

4. Respekt for regler og regulering

Overhold love og regler vedrørende hestehold og ridning. Dette inkluderer transport af heste, dyrevelfærd og brug af offentlige områder. I klubben er der regler sat op i ridehallen, dels i montren til højre for porten, og delt på indersiden af porten.

5. Miljøbevidsthed

Vis respekt for naturen og miljøet, når du rider. Undgå at forstyrre vildt og undgå at smide affald eller beskadige naturområder. I klubben har vi flere gange gennem årene været en del af Affaldsindsamlingen arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening.

6. Deltagelse i lokalsamfundet

Vær en aktiv del af det lokale ridesamfund og støt lokale arrangementer og aktiviteter, der fremmer hestesporten og hestevelfærd. Meld dig evt. ind i Facebook Gruppen “Mejlby Borgerforening” (Link) Her kan du følge med i hvad der sker i byen.

7. Opbyg positive relationer

Interager positivt med ikke-ryttere og naboer. Vær lydhør over for eventuelle bekymringer, de måtte have, og forsøg at løse konflikter på en konstruktiv måde. I Mejlby er det mest hestepærer gennem byen, der generer borgerne. Hvis du færdes gennem byen til klubben, kan du derfor nemt få en ekstra stjerne hos byens borgere, hvis du jævnligt samler klatter op efter din hest.

8. Uddannelse af andre

Del din viden om heste og ridning med andre. Vi opfordrer klubbens medlemmer til vidensdeling. Klubhus, hal og baner er altid åbne, hvis du som medlem har lyst til at invitere til et arrangement.

9. Fortaler

Vær en stemme for hestesport og dyrevelfærd ved at deltage i diskussioner, støtte organisationer og aktiviteter der arbejder for hestesportens bæredygtighed. Hvis ikke du allerede har gjort det, vil vi gerne opfordre dig til at skrive under på Borgerforslaget “Forslag om dyrepoliti og udvidede beføjelser i forbindelse med grov vanrøgt”

10. Selvreflektion

Stil dig kritisk overfor din egen praksis som rytter – er der ting som du selv kan gøre anderledes for at være en endnu bedre ambassadør for hestesport og hestevelfærd.

Denne liste er som tidligere skrevet ikke tænkt som en komplet liste, men blot nogle punkter til inspiration, for dig der elsker heste og ridesport. Dig der ligesom os gerne vil gøre en forskel, og starter i det nære.

Læs vores seneste indlæg på HorseJournal